Oppbevaring og stell av bunadskjorte

Når dere får skjorte levert ferdigsydd fra oss er den vasket 1 gang og klar for bruk. Den leveres med egen oppbevaringspose.

Skorter levert som materiell vaskes etter følgende oppskrift 1 gang når den er ferdigsydd:
Skjorta gjennomfuktes med lunket vann og legg den i ei bøtte/balje. Gni inn rikelig med lactacyd dusjkrem på broderiene. La dette ligge ca 2 timer.(Lactacyd dusjkrem selges bl.a. hos apotek). Fyll så ei bøtte/balje med lunket vann slik at skjorta blir dekt, og la den ligge ytterligere 2 timer, evt til neste dag. Skyll bort alle såperester. Foreta så en vanlig vask- les nedenfor. Lactacyd dusjkrem brukes for å fjerne påtegningsfargen, og gjøres kun ved skjortas 1. vask etter montering.

Etter bruk vaskes skjorta enten for hånd eller skånevaskprogrammet i vaskemaskinen (gjerne med vaskepose), 40-60 grader. Vi anbefaler håndvask. Linskjorta legges først i bløt et par timer slik at flekker "løsner". Lunket vann i ei bøtte/balje. Foreta så forsiktig vask. Ved håndvask brukes Biotex håndvask, i maskin OMO/Blenda/Neutral. Er det vanskelige flekker kan en bruke Biotex flekkfjerner/Dylon flekkfjerner e.l. på flekken før vask. Drypptørk eller forsiktig sentrifuger (svakest mulig).

NB! Aldri Vanish!! Aldri koking!! Aldri kloring!! (Naturfibrene blir ødelagt).

NB! Aldri tørketrommel. Stryk skjorta mens den er fuktig. Skjorta er enklere og få glatt, den strekker seg ut (blir større) og blir stiv og fin. Stryk en gang til når den er "nytørr". En kan også få skjorta ganske glatt med å strekke på den mens den drypptørker. Etter siste stryking kan skjorta henge opp ned etter strikken slik at ermene får henge fritt.

Generelle tips: Linfibrene holder godt på fuktighet. Ei nystrøken skjorte bør strykes 2-3 dager før den sakl brukes.
Da er den gjennomtørr, og krøller mindre ved bruk.

Ikke legg bort skjorta skitten da flekker vil feste seg og bli vanskeligere å fjerne.

For å begrense gule flekker ved ermekilene: la deoderanten tørke før skjorta tas på.
Forsiktig vask og stryking gir lengre "levetid" på skjorta før den blir utslitt. Vi har erfart at skjorta også kan slites ekstra hvis vesten er for trang (slites ved ermhullparti).
Det finnes mange mer eller mindre gode råd når det gjelder skjortevask og stryking. Du kommer langt med å stryke bunadskjorta som du gjør ved vanlig skjortestryking, med et godt dampstrykejern. Det som er viktigst er å stryke skjorta mens den er fuktig. Hvis ikke blir den fort gulbrun før du får den glatt.
Noen skjorter kan gulne mellom hver bruk. Skjorta kan også gulne hvis det er rester av vaskemiddel. Hvitheten på skjortelinen kan variere. Hvis skjorta gulner ved oppbevaring så kan den legges i bløt med Biotex håndvask i
2-3 timer/til neste dag og skyll godt.

Skjorte og broderigarn er i 100% lin.